Kezdő
Koncertek
Kapcsolat

Kántus 280.

2019. október 26.  szombat   18:00
Debreceni Református Nagytemplom (4026 Debrecen, Kossuth tér 1.)

Nagy évfordulóra készül a Debreceni Kántus. Ebben a naptári évben van megalapításának 280. és az alapító Maróthi György halálának 275. évfordulója is. Sok közös koncertje volt már a Psalterium Hungaricumnak és a Debreceni Kántusnak a reformáció 500. évében, ezen az estén is szeretnénk együtt ünnepelni velük. Vivaldi Magnificatja mellett több a capella és orgonakíséretes mű is elhangzik a koncerten.

  Műsor:

Antonio VIVALDI: Magnificat műleírás
GÁRDONYI Zoltán: Ítélet és igéret
Claude GOUDIMEL: 47. genfi zsoltár műleírás
Johann Sebastian BACH: Dona nobis pacem
GÁRDONYI Zoltán: Az Úr dicsérete műleírás
GÁRDONYI Zoltán: Szívemnek kősziklája
KODÁLY Zoltán: Jövel, Szentlélek Úr Isten műleírás

  Vezényel:

Arany János és Berkesi Sándor

''Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő kórusa, a Debreceni Református Kollégium Kántusa 1739 óta megszakítás nélkül szolgálja a nemzeti kultúra és az egyházzene ügyét. Az alapító Maróthi György szándéka volt, hogy nálunk is meghonosítsa a négyszólamú ''harmóniás'' zsoltár-éneklést, melynek nyomán az énekkar - a kollégiumi diák-köztársaságok hagyományainak szellemében - tovább működött.

A Kollégiumi Kántust immár 52 esztendeje Berkesi Sándor vezeti, így ő lett az a karnagy, aki az együttes történetében a leghosszabb időn keresztül irányította az énekkart. Művészi tevékenységéért Liszt- és Kossuth-díjat kapott, a Kántussal együtt pedig a Magyar Örökség Díj birtokosa. Mellette, 2015-től társkarnagyként Arany János működik.''

Részlet a www.ttre.hu honlapról.
Kapcsolódó képek:

Maróthi György és a Kántus

Maróthi György és a Kántus