Kezdő
Koncertek
Kapcsolat

Jubileumi koncertünk

2022. április 24.  vasárnap   17:00
Budapest-Fasori Református Templom (Budapest, Városligeti fasor 5, 1071)

Kórusunk fennállásának 20. évfordulóját tavaly szerettük volna megünnepelni, de a vírus helyzet miatt el kellett halasztanunk. Hála Istennek, idén tavasszal megtarthatjuk a 20+1 éves jubileumi koncertünket. Húsvéti időszak lévén több bűnbánati éneket éneklünk, és Istent dicsérő zsoltárokat, bibliai szövegű énekeket. A 100. zsoltárt szeretnénk ha a gyülekezet illetve a közönségben megbújó régi tagjaink is velünk együtt énekelnék.

  A jubileumi hangverseny műsora három nagyobb részből áll. Az elhangzó darabok megfelelnek a kórus alapításakor megfogalmazott szándéknak: az elmúlt öt évszázad magyar és külhoni zeneszerzőinek - elsősorban protestáns - egyházi zenéjét képviselik.


  A program első részét az angol reneszánsz egyik mesterdarabja, Thomas Tallis Jeremiás siralmai című motettája tölti ki.


  A középső részben 20. századi magyar szerzők motettáit énekeljük: Bárdos Lajos Popule meus című műve a nagyböjt idejéhez, Deák-Bárdos György Tristis est anima mea és Consummatum est című darabja pedig a nagyhét liturgiájához illeszkedik. A kortárs zenéből Horváth Márton Levente két darabja ad ízelítőt: a férfikarra írt O vos omnes és a vegyeskari Új parancsot adok nektek. Utóbbinak ez lesz az ősbemutatója.


  A műsor záró szakaszában bizakodó és örvendező genfi zsoltárok és zsoltárszövegek feldolgozásai hangzanak el.
A négy mű színes áttekintést nyújt: szerepel benne holland reneszánsz kompozíció (Jan Pieterszoon Sweelinck: 96. genfi zsoltár), 21. századi magyar zene (Mike Ádám: 125. genfi zsoltár), magyar zsoltármotetta a 20. századból (Farkas Ferenc: CXXXI. zsoltár). és angol zeneszerző koronázási zsoltárhimnusza (Ralph Vaughan Williams: 100. zsoltár).


  Az egyes részek között egy-egy orgonaművet játszik el Ferenczyné Koós Anita, aki a záró műsorszám orgonakíséretét is ellátja. A hangversenyen közreműködik továbbá Kovács Márk trombitán; vezényel Györffy Katalin és Arany János.


A koncert felvétele megtekinthető a YouTube-on.
Kapcsolódó képek: