Kezdő
Koncertek
Kapcsolat

Erdélyi Koncertkörút

2007. július 29.  vasárnap   19:00
Kolozsvár, Farkas utcai református templom

Önálló hangverseny
A Kodály-év alkalmából ezen a koncerten tíz művet tűztünk műsorra Kodály Zoltántól és hármat tanítványától, Gárdonyi Zoltántól. A zsoltárokra, bibliai szövegekre írt magyar énekszövegeket különösen fontosnak tartottuk elénekelni a Farkas utcai templomban, hogy megoszthassuk üzenetüket, az ezt képviselő értéket erdélyi testvéreinkkel.
Vezényel: Arany János és Györffy Katalin

Egy helyi újság riportere így számol be a koncertről:

"Színvonalas egyházzenei hangverseny

Magyarországi énekkar lépett fel a Farkas utcai református templomban vasárnap este a nyári hangversenysorozat keretében. Az Arany János vezette Psalterium Hungaricum - amely nevét a Szenczi Molnár Albert zsoltárfordítás-gyűjteménye után kapta - igazán kellemes meglepetés volt: csodálatos pianókat, szépen kidolgozott zenei frázisokat hallottunk. Kár, hogy a fortéban énekelt részletek kevésbé meggyőzőre sikeredtek. Fiatal karvezetőjelölt is bemutatkozott: néhány műsorszámot a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia végzőse, Györffy Katalin vezényelt kissé megilletődötten, de érthető gesztikával.

Ami a repertoárt illeti, Arany János karnagy szólt a kettős Kodály-évfordulóról - Bartók kortársa ugyanis százhuszonöt éve született, illetve negyven éve hunyt el - ennek alapján a műsor gerincét Kodály-művek alkották. Emellett előadták Gárdonyi Zoltán (1906-1986) református egyházzenész néhány szerzeményét. Hallhatólag az alig pár éve létrehozott énekkar otthonosan mozog az egyházi művek előadásában, s ebben nem kis része van Arany János karnagynak is.

Következtetésképpen: tehetséges, jól összehangolt énekkart mutatkozott be a kolozsvári közönségnek. "

NAGY-HINTÓS DIANA

forrás:
http://www.szabadsag.ro/uj/lap.php?datum=20070731Kapcsolódó képek:

Farkas utcai református templom

Farkas utcai református templom
M?sorlap

M?sorlap